FAQ

Wat doet een aankoopmakelaar? Waarom zou je een aankoopmakelaar inschakelen? Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een traditionele vastgoedmakelaar? Wat bedoel je met “onafhankelijk advies”?

Dergelijke vragen krijg ik regelmatig. Terwijl het in de omringende landen heel standaard is om als koper een eigen adviseur in te schakelen, zijn we in België nog weinig vertrouwd met het concept “aankoopmakelaar”.

Daarom licht ik hieronder de meest voorkomende vragen toe.

Staat je vraag er niet tussen? Geen probleem! Contacteer mij en ik beantwoord al je vragen.

Een aankoopmakelaar begeleidt kopers van vastgoed doorheen het volledige aankoopproces; van het in kaart brengen van jouw criteria tot het verlijden van de notariële akte bij de notaris.

Wat Urbanya echt uniek maakt, is dat we actief op zoek gaan naar matchend vastgoed. Hiertoe kijken we enerzijds op de reguliere kanalen en contacteren we makelaars, anderzijds contacteren we rechtstreeks eigenaars ookal staat hun eigendom niet te koop. We boren dus ook het off-market segment aan.

Door een aankoopmakelaar onder de arm te nemen bespaar je niet enkel tijd, geld en zorgen, en krijg je de garantie dat ook jouw belangen als koper worden behartigd en verdedigd.

Urbanya verzorgt als aankoopmakelaar volgende zaken:

 • In kaart brengen van de criteria waaraan jouw ideale eigendom moet voldoen
 • Zoektocht naar matchend vastgoed, zowel via de gekende Immosites (Immoweb, Zimmo, websites van vastgoedkantoren) als proactief via actieve prospectie
 • Bezichtiging en grondige screening van panden die voldoen aan jouw criteria;
 • Advies over de werkelijke marktwaarde van vastgoed;
 • Onderzoek naar mogelijke risico’s (erfdienstbaarheden, bouwmisdrijven, rooilijnen, onteigeningsplannen, overstromingsgevoeligheid, …);
 • Opmaken van een gedetailleerde waardebepaling, inclusief alle vaststellingen
 • Advies bij het uitbrengen van een bod
 • Professionele onderhandelingen;
 • Controle van de koopovereenkomst en de notariële akte;
 • Laatste inspectie van de eigendom vóór de effectieve overdracht bij de notaris;
 • Aanwezig bij het verlijden van de akte bij de notaris als jouw adviseur.

Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

Vastgoed kopen is een erg tijdrovende en complexe bezigheid die tot heel wat frustraties kan leiden: woningen worden voor je neus weggekaapt, je moet je aanpassen aan de agenda van de verkoper of makelaar, het aanbod op immowebsites is niet up-to-date, de foto’s geven niet de werkelijkheid weer,… Voor een weldoordachte aankoop is bovendien heel wat kennis vereist: bouwkunde, vastgoedwetgeving, waardebepaling, stedenbouw, onderhandelen, etc. …

Het zoeken en vinden van eigendommen voor kopers en investeerders is wat Urbanya doet voor de kost. We inspecteren en evalueren voortdurend eigendommen en staan in nauw contact met notarissen, traditionele vastgoedmakelaars en particuliere verkopers. Bovendien scholen we ons continu bij waardoor we op de hoogte zijn van de meest recente ontwikkelingen en wetgeving op de vastgoedmarkt.

Een aankoopmakelaar inhuren is dus geen luxe maar een slimme investering in kennis en ervaring. Door met een aankoopmakelaar samen te werken:

 • Bespaar je heel wat geld – je beschikt over de juiste argumenten om een betere prijs en condities te onderhandelen;
 • Bespaar heel wat tijd – je hoeft niet te zoeken en je bezoekt enkel de panden die effectief een match kunnen zijn;
 • Heb je toegang tot off-market vastgoed – vastgoed dat nog niet officieel verkocht wordt of onder de radar wordt verkocht;
 • Hoef je geen nodeloos verlof te nemen – Urbanya verzorgt de eerste screening van vastgoed dat er in de publiciteit veelbelovend uit ziet;
 • Geen onaangename verrassingen – vastgoed wordt grondig gescreend door professionals. Indien nodig wordt er beroep gedaan op andere experts (vb. Juristen, bouwkundig experts, financiële adviseurs, …);
 • Ben je zeker van een optimale aankoopbeslissing – We zoeken naar vastgoed dat effectief matcht met jouw criteria zonder dat we gebonden zijn aan vastgoed dat we in portefeuille hebben.

Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

Een traditionele vastgoedmakelaar:

 • Wordt ingehuurd en betaald door de eigenaar-verkoper van vastgoed.
 • Maakt promotie met als doel zoveel mogelijk kandidaat-kopers naar het pand te brengen en zo schaarste te creëren.
 • Legt de nadruk op de troeven van vastgoed om een zo hoog mogelijke prijs te bekomen.
 • Ontvangt een commissieloon dat meestal bestaat uit een percentage op de verkoopprijs: hoe duurder wordt verkocht, hoe meer hij wordt betaald.
 • Werkt op No Cure, No Pay basis. Hij wordt dus enkel betaald als je de eigendom effectief koopt.
 • Kent niet of amper jouw wensen en criteria. Bijgevolg kan hij je er niet op wijzen indien je een belangrijke vereiste over het hoofd ziet.

Een aankoopmakelaar:

 • Wordt ingehuurd en betaald door de kandidaat kopers en investeerders van vastgoed.
 • Legt de focus op het vinden van vastgoed dat matcht met jouw criteria.
 • Screent en evalueert eigendommen grondig zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
 • Ondersteunt je bij de onderhandelingen over de prijs en andere voorwaarden
 • Het makelaarsloon van Urbanya bestaat uit een finders fee en een incentive op de gerealiseerde besparing. Hierdoor worden we extra gestimuleerd om de beste prijs te onderhandelen.
 • Werkt op No Cure, No Pay basis – we zoeken verder tot we een match hebben gevonden.

M.a.w. een koper en verkoper hebben tegenstrijdige belangen, zo ook een aankoopmakelaar en de traditionele vastgoedmakelaar. Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

De Belgische vastgoedmarkt is exclusief georganiseerd. Dit betekent dat enkel de vastgoedmakelaar die een contract met de eigenaar van een pand heeft ondertekend, het pand mag verkopen. Bijgevolg zal een traditionele vastgoedmakelaar enkel de panden aanbieden die hij/zij zelf in portefeuille heeft.

Urbanya neemt geen vastgoed in portefeuille en heeft dus toegang tot de volledige vastgoedmarkt. In onze zoektocht naar een geschikt pand, contacteren we vastgoedmakelaars, notarissen, promotoren en projectontwikkelaars, particuliere verkopers en zoeken we via een breed netwerk naar eigendommen die niet officieel te koop staan.

Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

Aangezien Urbanya niet gebonden is door exclusieve contracten met eigenaars-verkopers, kunnen we jou toegang garanderen tot het volledige vastgoedaanbod (zie ook: Waarom zou ik een aankoopmakelaar betalen als de verkoper al met een vastgoedmakelaar werkt?). Daartoe onderhouden we nauwe contacten met de verschillende vastgoedmakelaars die ons op de hoogte houden van hun portefeuille en panden die ze weldra in portefeuille zullen krijgen. Anderzijds nemen we rechtstreeks contact op met particuliere verkopers die zelf hun eigendom willen verkopen OF die nog niet beslist hebben of ze met een traditionele vastgoedmakelaar zouden samenwerken. Door aan actieve prospectie te doen met flyeracties en advertenties en door nauwe contacten te onderhouden met diverse actoren in de vastgoedmarkt, geven we je ook toegang tot off-market deals, (eigendommen die niet officieel te koop staan of onder de radar worden verkocht). Ten slotte blijven we verder zoeken tot we de juiste eigendom gevonden hebben.

Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

Urbanya bemiddelt uitsluitend voor kopers van vastgoed, en neemt geen vastgoed in portefeuille om te verkopen. Zo kunnen we belangenvermenging 100% uitsluiten.

Want stel je even voor dat Urbanya naast het begeleiden van kopers ook vastgoed in portefeuille zou nemen. Dan zou het kunnen gebeuren dat we een koper begeleiden bij de bezichtiging van een pand dat we zelf in portefeuille hebben. Maar wiens belangen moeten we dan verdedigen? Aan de verkoper hebben we namelijk beloofd om een zo hoog mogelijke prijs te onderhandelen en aan de koper een zo laag mogelijke. Dit zijn tegenstrijdige belangen. Bovendien zouden we 2 keer “langs de kassa passeren” voor één verkoop.

Om dergelijke situaties te vermijden die als onethisch zouden kunnen bestempeld worden, werd er bewust voor gekozen om geen vastgoed in portefeuille te nemen zodat ik aan mijn klanten 100% onafhankelijk advies kan garanderen.

Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

Wanneer je beroep doet op Urbanya, kies je voor volledige ontzorging; van de zoekopdracht tot de sleuteloverdracht bij de notaris. De uitdaging bestaat erin om enerzijds een geschikt pand te vinden en vervolgens de beste prijs en voorwaarden te onderhandelen.

Daarom bestaat het makelaarsloon van Urbanya uit finders fee gecombineerd met een prestatiebonus. Zodus bieden wij onze klanten de garantie dat we het onderste uit de kan zullen halen. Want hoe beter ik onderhandel op de prijs, hoe goedkoper jij je eigendom zal aankopen en hoe meer ik verdien. Een echte win-win.

Samenwerken met Urbanya is zodoende geen kost maar een investering die onmiddellijk opbrengt. Op korte termijn betaal je een lagere aankoopprijs en dus minder registratierechten of BTW en notariskosten. Op lange termijn heeft dit ook invloed op je volledige krediet. Je moet immers minder geld ontlenen van de bank waardoor je minder interesten betaalt. Financiële vrijheid loert om de hoek.

Bovendien werkt Urbanya op No Cure, No Pay basis. Dit betekent dat wanneer we samen vastgoed gaan bezoeken, maar het pand je niet bevalt of er geen akkoord bereikt wordt, je geen makelaarskosten moet betalen. Na zo’n bezoek blijven we met evenveel enthousiasme en inzet verder zoeken naar een eigendom dat je wel weet te smaken. Geen addertjes onder het gras, maar een transparante dienstverlening voor een transparant tarief.

Uiteraard is het ook mogelijk om Urbanya enkel in te schakelen voor een waardebepaling of een tweede opinie. In dat geval spreken we een vast bedrag af.

Om te bepalen welke formule het best bij je past, plannen we eerst een persoonlijk kennismakingsgesprek in en ontvang je vervolgens een offerte op maat. Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

Wanneer je je eigendom wenst zelf te verkopen, zorgt Urbanya voor de samenstelling van het volledige verkoopdossier dat voldoet aan de wettelijke verplichtingen en het op de markt aanbieden van je onroerend goed op een aantrekkelijk wijze. Met andere woorden, de vereiste documenten, keuringen en attesten worden opgevraagd, de waarde van je eigendom wordt op transparante wijze bepaald en de marketing wordt op een professionele wijze aangepakt.

Daarnaast helpt Urbanya je ook met praktisch advies, zoals een script dat je kan gebruiken bij de rondleiding van kandidaat-kopers en een hele resem tips & tricks voor een vlotte verkoop.

Deze dienstverlening biedt Urbanya aan voor een vast tarief afhankelijk van de documenten die jouw dossier vereist* en marketingopties die jij kiest. Ook bij deze dienstverlening krijg je een offerte op maat. Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

*Bijvoorbeeld: misschien beschik je nog over een geldig EPC attest of woon je niet in een mede-eigendom, dan moeten deze documenten niet worden opgevraagd en hoef je hiervoor uiteraard niet te betalen.

De verkoper van een eigendom, de eigenaar zelf of de makelaar, heeft een informatieplicht. Dit houdt in dat hij verplicht is om informatie te verstrekken over o.a. de gekende gebreken in en om de woning. Zaken die de kopers zelf kunnen vaststellen, hoeft de verkoper echter niet nadrukkelijk te vertellen.

De kopers hebben dus zelf ook een onderzoeksplicht. Zij moeten zelf de woning onderwerpen aan een grondige inspectie, zelf bepaalde opzoekingen doen en zelf de vereiste documenten opvragen en grondig doornemen. Een gebrek dat je als koper had kunnen vaststellen, bijvoorbeeld een zichtbare vochtplek of een woning gelegen in overstromingsgevoelig gebied, zal daarom ook niet erkend worden als een verborgen gebrek.

Door samen te werken met Urbanya weet je zeker dat je voldoet aan jouw onderzoeksplicht en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

Terwijl jij je eerder focust op de emotionele aspecten van de woning (zie ik me hier wonen?), heeft Urbanya aandacht voor de rationele zaken zoals staat van onderhoud, ouderdom van de technieken, afwerkingsniveau, ruimtelijke verdeling, uitgevoerde werkzaamheden, locatie en ligging.

Daarnaast checken we de wettelijk verplichte documentatie, zoals de stedenbouwkundige en kadastrale inlichtingen, keuringen en attesten (vb. bodemattest, EPC, elektrische keuring, stookolietank,…).

Tenslotte hebben we ook aandacht voor aspecten als verkoopbaarheid en rendementsbepaling indien men zou verhuren en bepalen we wat de eigendom volgens ons waard is.

We laten niets aan het toeval over en schrijven onze bevindingen neer in een overzichtelijk rapport. Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

Het geheim achter succesvol onderhandelen is een gedegen markt-en productkennis gecombineerd met bewezen onderhandelingsvaardigheden. Door te onderhandelen met de juiste argumenten, kan je een betere prijs en voorwaarden bedingen. Bovendien is Urbanya niet emotioneel betrokken bij de aankoop, waardoor we tijdens de onderhandelingen sowieso in een sterkere positie staan.

Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Yana.

Laten we kennis maken:

Yana Van den Eede
M: +32 486 56 42 32
E-mail: Yana@Urbanya.be

Blijf op de hoogte van de vastgoedmarkt

Schrijf je in op onze vastgoednieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws over de laatste ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en tips en tricks over hoe je succesvoller vastgoed kan aankopen.